Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Hisztitől a dühkitörésekig – Viselkedési nehézségek gyermekkorban

2017. január 27. 09:11 Írta: Kantár-Polyák Kamilla óvodapszichológus Megtekintés: 1690

Az önuralom képességének kialakulása fontos állomása a társadalom által kívánatos viselkedésszabályozás kialakulásában. A januári Családi Körben a gyermeki önuralmat szemléltető videó lejátszása után sok gondolat fordult meg a beszélgetésen résztvevő szülők fejében

Mi az a viselkedés, ami még tolerálható a szülő és család részéről, mi az a magatartás, ami már túlmutat a „normális” hisztin, dühön? Mikor érdemes szakember segítségét kérni? Mi lehet az oka a gyermeki hisztinek? Hogyan kezeljük? Mi a célravezető szülői hozzáállás? A beszélgetés során ezekre a kérdésekre kerestünk a válaszokat, miközben számos tapasztalat, példa került elő mindennapi életünkből.

Közösen megfogalmaztuk, hogy milyen tényezők válthatják ki a hisztit: pl. éhség, fáradtság, ingerszegénység, a szülői stressz mind-mind hat a gyermek érzelem megnyilvánulásaira. Beszélgettünk arról, hogy kétfajta hiszti létezik, és mindkettő sajátos szülői hozzáállást kíván. A distressz típusú hiszti esetén a fentebbi tényezők billentik ki a gyermeket érzelmi és/vagy testi harmóniájából, ezért a gyermek agyában és testében stressz vegyületek áramlanak szét. Szülői odafordulás, megnyugtatás, a testi-lelki diszharmónia csökkentése szükséges a helyzet megoldásához. A másik típusú hiszti, a „kis-Néró” típusú, amelynek célja, hogy a gyermek manipuláljon és kontrolláljon. Követelőzéssel, irányítással lép fel ilyen helyzetben a gyermek. Ebben az esetben, legfontosabb, hogy a szülő ne legyen közönség gyermeke számára, ne vegyen részt a játszmában. Ne akarjuk meggyőzni, ne magyarázkodjunk és legkevésbé se alkudozzunk a gyermekkel. Hagyjuk figyelmen kívül viselkedését. Nem könnyű szülőként tetten érni, hogy mikor melyik típusú hiszti szemtanúi vagyunk. Egyik típus könnyen átcsaphat a másikba, és akár néhány perc leforgása alatt más szülői hozzáállást igényel.

A beszélgetés végén szót ejtettünk a viselkedési nehézségek hatékony megelőzésének módjairól is: Fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, testmozgás-sportolás lehetősége, a szabadban eltöltött idő, szemkontaktus, amikor a gyermekkel beszélünk, kéréseket fejezünk ki, illetve a testi érintés is fontos csatornája a szülői szeretet és odafordulás kifejezésének.

A következő Családi Kör helye, ideje: Gólyafészek Óvoda (Logopédiai Szoba) 2017. február 23. 16:30-17:30

A következő Családi Kör témája: „Jól működő család?” Hogyan?

A Családi Kör beszélgetés ideje alatt az Óvodában ügyelet működik a beszélgetésen résztvevő szülők gyermekei számára.

Várjuk Önöket szeretettel!

Forrás: YouTube – The Marshmallow Test https://www.youtube.com/watch?v=QX_oy9614HQKövetkező események