Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Jól működő család? Hogyan?

2017. február 24. 17:55 Írta: Kantár-Polyák Kamilla Megtekintés: 1292

A februári Családi Körben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy hogyan élhetőek meg a család mindennapjai jól működőként, mi kell ahhoz, hogy a családi rendszer tagjai (anya, apa, gyerekek) harmóniában és kiegyensúlyozottan érezzék magukat.

Jesper Juul családterapeuta gondolatait vetettük fel és vitattuk meg a találkozás során. A rendszerszemléletben gondolkodó családterápia alapelve, hogy a családtagok egymáshoz kapcsolódva, egymásra hatva élnek a mindennapokban. Egyikőjük személyes történései befolyással lesznek a többi családtagra és ez visszafelé is igaz. Tehát, pozitív változás, formálódás is ezen a rendszeren keresztül érhető el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyermekeknél előforduló nehézség a családi rendszerben gyökerezik, az egyedi és sajátos családi univerzumban kell kutakodnunk és beavatkoznunk, ha változást szeretnénk. Ezek alapján, a helyzetek megoldásában a szülőknek is aktív szerepet szükséges vállalniuk.

A családok működésére mintegy összjátékra kell tekintenünk. A család alapja a felnőtt pár egymáshoz való odafordulása, az ő kettősük határozza meg a családi légkört. A szülőpár egymáshoz való viszonya, az, ahogyan kezelik érzéseiket, rendezik konfliktusaikat mintaértékű a gyermekek számára is. A szülők önismerete, önmagukhoz fűződő viszonya, érték-és célrendszere alapvetően meghatározza a gyermeknevelést, így ezek tudatosítása és stabillá alakítása alapvető a gyermek érkezésekor. Azokban a családokban, ahol valami zavar keletkezik (melynek gyakori „tünethordozója” a gyermek), a szülők értékei, önismerete, céljai vannak válságban. Bizonytalanságuk, önmagukkal zajló konfliktusaik pedig kihatással vannak a gyermeki alrendszerre a családban.

Kétségtelen, hogy a szülők pozitív érzésekkel vannak gyermekeik iránt, azonban olykor nehéz ezeket az érzéseket szeretetteljes viselkedéssé alakítani. Gyakran tudattalan, hogy szülőként mondott szavaink vagy tetteink hogyan csapódnak le a gyermeki lelkivilágban. Szintén alaptétel, hogy a gyermekek szüleik számára jót akarnak, örömet szeretnének szerezni nekik, céljuk az együttműködés, azonban ezt képes megváltoztatni, olykor az ellentétére fordítani a szülők tettei és mondatai.

A beszélgetés során arra jutottunk, hogy „mindössze” működtetni kell a családi életet, tehát tenni azért, hogy jól érezzük magunkat. Aktivitásra és szülői tudatosságra van szükség ahhoz, hogy pozitív élményeink legyenek családunk körében.

A következő Családi Kör helye, ideje: Gólyafészek Óvoda (Logopédiai Szoba) 2017. március 23. csütörtök. 16:30-17:30

A következő Családi Kör témája: A gyermeknevelés út útjai

A Családi Kör ideje alatt az Óvodában ügyelet működik a beszélgetésen résztvevő szülők gyermekei számára.

Várjuk Önöket szeretettel!Következő események