Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Szivárvány az erdőben

2015. október 17. 19:02 Írta: Megtekintés: 1342

Október 15-e reggelén a Szivárvány csoport ellátogatott a Kelebiai Dél Kiskunsági Erdészet Parkerdejébe. A gyerekek izgatottan várták az alkalmat, és érdeklődve fülelték a szervezkedés mozzanatait. Csoportunkat egy külön erre a célra bérelt busz várta az óvoda előtt.

A helyszínre érkezve Simity Györgyi és Nagy Enikő fogadott minket szeretettel. Enikő vezetésével elindultunk, hogy végig járjuk a gyerekek számára előkészített tanösvényt.

Enikő mutatott nekünk erdészettel kapcsolatos műveleteket, különböző, érdekes gombaféléket - volt, amelyet szét is szedett, és megmutatta milyen különleges apró élővilágot rejt a gomba belseje -, néztünk erdei állatokat szemléltető színes képekkel gazdagított erdei táblákat, s ilyenkor az adott állathoz megfelelő hangot is mutatott. Ezután néztünk madarakat is, ekkor Enikő saját maga utánozta a madárhangokat, melyeket a gyerekek ámulva figyeltek és kérték újra, meg újra. Tanulmányoztunk terméseket, mohaféléket, tüskeféléket pl. egy a fa törzsén élő úgynevezett krisztustövist is. A tanösvényen végighaladva Enikő szóval tartotta a gyerekeket, kérdezgette, buzdította őket.

A  faházhoz érkezvén Györgyi meleg teával és keksszel várt bennünket. A csipegetés után újabb játék következett: egy üreges, hosszúkás fa ládikában 5 rekesz volt kialakítva, melyekbe be lehetett nyúlni, s ezekbe a rekeszekbe egy-egy olyan dolgot tett Enikő, amivel a tanösvényen már találkoztunk pl. csigaház, júdásfülegomba, toboz stb. A gyerekek feladata volt, hogy tapogatás útján következtessenek és megnevezzék a szemmel nem látott dolgot. Háromfázisú nagyító segítségével megfigyelhettünk egy lombszöcskét is. Mutattak nekünk kikészített állatbőröket, madarakat, szarvakat. Indulás előtt a gyermekek szaladgálhattak még egyet az udvaron lévő hatalmas füves területen, majd egy erdei úton keresztül énekszóval, dalolva visszasétáltunk a buszhoz. Élményekkel gazdagodva indultunk vissza az óvodába, mert már várt minket az ebéd.

A kirándulásra néhány kedves szülő is elkísért bennünket, akiknek köszönjük szépen a közreműködést; nagyon köszönjük a busz szervezését Lantos Melindának, és külön köszönet a szervezésért és a szeretetteljes, vidám vendéglátásért Simity Györgyinek és Nagy Enikőnek.
Következő események