Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Minden kezdet nehéz?! Első napok az óvodában új és régi óvodásként

2016. szeptember 27. 22:13 Írta: Kantár-Polyák Kamilla óvodapszichológus Megtekintés: 1660

A nyári szünetet követő szeptemberi Családi Körben az óvodai élet első napjairól beszélgettünk szülőkkel, óvodapedagógusokkal.

A beszoktatás gyakorlati tudnivalóit az első szülői értekezleten és a családlátogatásokkor beszélik meg az óvónők a szülőkkel. A friss pogácsa és gyümölcslé mellett zajló beszélgetés során az első napok érzelmi vetületére is nagy hangsúlyt helyeztünk. Közösen gondolkodtunk arról, hogy milyen fontosak a szülők érzései a gyermek óvodába kerülésével kapcsolatban: Hiszünk-e abban, hogy jól megállja helyét gyermekünk élete első nagyobb közösségében? Vajon milyen visszajelzést kapunk gyermekünk képességeiről, készségeiről? Hogyan viszonyulunk szülőként az első igazi leváláshoz? Nem könnyű kérdések…megválaszolásuk felnőtti önvizsgálatot igényel, hiszen nemcsak szóban, hanem metakommunikációs csatornákon is átadódhatnak a szülők bizonytalanságai az óvodai elválást illetően.

A szeptemberi időszak nehézségei a már tapasztalt óvodásokat is érinthetik. A nyári szünet szabadsága után ismét nagy szervezést és időbeosztást igénylő reggelek következnek, amely a szülők és gyerekek számára egyaránt próbatételt jelentenek rohanó világunkban.

Az óvodai beilleszkedést könnyítendő érdemes a nyári szünet végén már felkészíteni önmagunkat és a gyerekeket a szeptemberi kihívásokra pl. a napirend hétköznapokhoz közelítésével. A kezdeti feszültségek oldásában segítséget nyújthat a gyermeki érzések meghallgatása és befogadása az óvodával kapcsolatban (is). Közös rajzolással, tevékenységekkel pl. sütés, séta, gesztenyegyűjtés szintén ösztönözhető az új helyzetekben oly sokszor tapasztalható kezdeti szorongás legyőzése. Óvodakezdésről szóló meseolvasás során pedig mintát adhatunk gyermekünknek a beilleszkedés megkönnyítéséhez. Könyvajánló: Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok, Csesznák András, Csesznák Verka: Lapibaba oviba megy, Bartos Erika: Anna és Peti: Irány az óvoda!, Finy Petra: Az ovi-ügy

A következő „Családi Kör” időpontja: 2016. október 24. hétfő. Helyszín: Gólyafészek Óvoda

A következő „Családi Kör” témája: Testvérek az életünkbenKövetkező események