Állatok az óvodában

Immár hagyománnyá vált, hogy óvodánkban megemlékezünk az Állatok világnapjáról. Október 4. az állatszeretetéről ismert Assisi Szent Ferenc ünnepe, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

„És formált vala az Úr Isten a földből mindenféle mezei vadat, és mindenféle égi madarat, és elvivé az emberhez, hogy lássa, minek nevezze azokat; mert a mely nevet adott az ember az élő állatnak, az annak neve.” ( I Móz. 2,19)

Ez a nap nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy a gyermekek bemutathassák állataikat, kis kedvenceiket társaiknak. Persze a szülők segítsége nélkül mindez nem valósulhatott volna meg, köszönet ezért nekik, hisz nemcsak saját gyermeküket, de az óvoda összes gyermekét hatalmas élményhez juttatták vele.
Így megcsodálhattunk ma cicákat, aranyhalakat, nyuszikat, éti csigákat, hörcsögöt, házityúkot, szőrös tyúkot, szakállas agámát, és a hidegtől a puha, meleg erszénybe bújó cukormókusokat.
Az állatok szeretetét nem lehet könyvekből megtanulni; az élménynyújtás, a tapasztalatszerzés, a tevékenykedés a legjobb módszer arra, hogy az óvodás gyermekek az állatokkal közeli kapcsolatba kerüljenek, ezáltal kialakuljon bennük a szeretet, gondoskodás, védelem érzése.

Élménynyújtásban a mai nap nem fukarkodott a Halacska csoportosoknak, hisz újra vendégei lehettünk a Szilády Áron Gimnáziumnak, ahol Varga Judit igazgatónő fogadott minket.

Az Igazgatónő és segítője, Piszman Zsófi egy társasjátékot talált ki az ovisoknak, melyben játszva ismerkedhettek meg az állatok gondozásával, etetésével, mozgásával, az állatokhoz köthető szólásokkal. Az üvegvitrinekben kiállított vízi állatok, madarak után lehetőségünk volt megnézni a kisállat ház lakóit is. Itt Darányi Aisa és Pintér Zsombor várt bennünket, akik lelkesen mutatták be a „ház” lakóit. A tengerimalacok, a hörcsögök,  de még a pókok is nagy sikert értek el az ovisok körében.

Hiszem, hogy ez a nap nemcsak egy jó móka marad a gyerekeknek, hanem a játék, a találkozás, a simogatás által maradandó élménnyé is vált.

Nekünk, felnőtteknek pedig az a feladatunk, hogy megmutassuk gyermekeinknek, hogy nemcsak ezen a napon, hanem az év összes napján gondoskodnunk kell az állatokról, s szeretni azokat, hiszen Isten teremtményei azok, s nélkülük az ember élete is sivárabb lenne.
Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!