Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Családi kör - a jó szülő

2016. március 23. 17:50 Írta: Polyák Kamilla Megtekintés: 1503

A márciusi „Családi Kör” kerekasztal beszélgetés témája „a jó szülő” kérdésköre volt. A beszélgetés indító gondolata, hogy ez egyáltalán lehetséges-e a mindennapokban?!

A találkozáson megjelent szülők és óvodapedagógusok próbálták összegyűjteni a jó szülő, anya és apa ismérveit. Említésre került a jellemzők között a következetesség, a szükséges határok kijelölése és a minőségi idő töltése a gyermekkel. Felmerült, hogy a konfliktusok hiánya nem építő eleme a jó szülőségnek: a résztvevők megegyeztek abban, hogy a konfliktus egy tanulásra lehetőséget adó élmény. Egy konfliktusból megoldási stratégiák tanulhatóak meg a gyermek számára. Fontos azonban, hogy megoldási mintát adjon a vita kimenetele. A jó szülő keresése közben arra jutottak a beszélgetők, hogy a tökéletes és jó szülő elérésének lehetősége csak illúzió, törekedjünk inkább „elég jó szülőnek” lenni. „Elég jó szülőnek” lenni annyit jelent, hogy elköteleződünk gyermekünk mellett, illetve képesek vagyunk érzékelni gyermekünk igényeit és reagálni azokra.

A találkozás Bruno Bettelheim gondolataival zárult, aki összefoglalja, hogy mire is van szükség a sikeres gyermekneveléshez: „Olyan gyermek felneveléséhez, akinek nem feltétlenül a világ szemében kell sikeresnek lennie, hanem aki visszamenőleg jónak tartja neveltetését, és aki bizonyos hiányosságoktól eltekintve, melyektől senki sem mentes, nagyjából elégedett önmagával. Úgy vélem, jó neveltetésre utal az embernek az a képessége is, hogy meg tud birkózni az életében adódó számtalan komoly akadállyal és súlyos nehézséggel, elsősorban azért, mert bízik önmagában. Olykor kételkedhet is magában, de ha jól nevelték, alakuljanak bárhogyan is életkörülményei, lelki élete gazdag és tartalmas lesz, és ez elégedettséggel tölti el. Végül, de semmiképpen sem utoljára, ha valaki olyan családban nő fel, ahol mindig meghitt és jó kapcsolat van a szülők között, valamint a szülők és a gyerekek között, akkor ő maga is képes lesz tartós, szoros, kielégítő kapcsolatokat létrehozni másokkal, és ezáltal értelmessé teszi majd a saját és mások életét is. Értelmet és örömet fog lelni munkájában, ami megéri számára a fáradságot is, hiszen olyan munkával lesz csak elégedett, melynek értelme van.”

(Az elég jó szülő, Gondolat, Budapest: 1994)

A következő „Családi Kör” időpontja: 2016. április 25. hétfő 17 óra. Helyszín: Gólyafészek Óvoda

A következő „Családi Kör” témája: Gyerekek a képernyő előttKövetkező események