Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

Testvérek az életünkben

2016. november 18. 00:22 Írta: Kantár-Polyák Kamilla Megtekintés: 2448

Az októberi Családi Kör témájául a testvéri kapcsolatokat választottuk. Óvodapedagógusokkal, szülőkkel beszélgettünk a testvérek szerepéről életünkben, a testvérsorrend jellegzetességeiről és a kistestvér érkezés időszakáról a családban.

A testvérek kiemelkedő fontosságát szemlélteti a következő idézet: „Nem kell egyedül élned a világban, ott van a testvéred.” Sok szülőben motiváló erő ez a kistestvér vállalására.

A testvérsorrend személyiségbeli jellemzők sokaságát is formálja. Az első szülött gyermek elismerési és figyelemigénye kiemelkedő, ambíciózus, igyekszik szüleinek megfelelni. Szeret irányítani. Alapélménye, hogy egy ideig osztatlan figyelmet kap, befolyásolja ezt. A középső gyermekek folyton harcolnak a figyelemért, igyekeznek azt megszerezni. Jó mediátorok és közvetítők, hiszen testvéreik között gyakran töltik be ezt a szerepet. A legkisebb gyermek a „szabad lélek”, lazasággal és könnyedséggel reagál szülei egyre magabiztosabb nevelési módszereire.

A testvérkapcsolatok jelentősége abban is rejlik, hogy családon belül, a testvérek egymás között tudják gyakorolni a társas együttélés és a közösségek szabályait pl. osztozkodni, alkudozni, alkalmazkodni, engedni és lemondani, kérni és adni, a másik szempontjait, érzéseit is figyelembe venni.

A testvér születésétől kezdve felléphet a testvérféltékenység jelensége, hiszen a gyermek szeretné egyedül önmagának a szülői figyelmet, a testvér vetélytárssá válhat a család korlátozott erőforrásait pl. idő, közös tevékenységek tekintve. A testvérféltékenység oldódhat pusztán az idő múlásával, az újonnan kialakult családi összetétel megszokásával, azonban a szülőnek is nagy szerepe van a természetesen megjelenő feszültség oldásában: szükséges hangsúlyozni a nagytestvérség előnyeit, ügyességét, bevonni a nagytestvért a kistestvér körüli teendőkbe. Testvérek közötti konfliktusok esetén fontos szülői hozzáállás, hogy minden gyermeket egyedi külön kis egyéniségként szükséges kezelni, időt hagyva a testvérek közötti konfliktus gyermekek közötti elrendezéséhez.

A következő Családi Kör időpontja: 2016. december 1. csütörtök 16:30-17:30

Következő találkozásunk témája: Hogyan mondjam el, mit mondjak el neki(k)? Érzelemkifejezés a családbanKövetkező események