Figyelem! Az általad használt böngésző nem támogatott, így az oldalunk NEM működik, illetve nem jelenik meg TELJESKÖRŰEN! Segítségért kattints! Segítséget kérek!

„Mumusaink”: Gyermekkori félelmek és szorongások

2016. máj. 27. 00:14 Írta: Polyák Kamilla Megtekintés: 1468

A májusi Családi(as) Kör beszélgetési témája során átgondoltuk a félelem, mint alapérzelem hasznosságát: jel, ami arra figyelmeztet minket, hogy veszély közeledik. Természetesen, a félelem intenzitása függvényében lehet ez racionális vagy irracionális mértékű.

Csecsemő, tipegő, óvodás, iskolás és serdülő korban jelentkeznek ún. korspecifikus félelmek, amelyek a gyermek aktuális fejlődési állapotával függnek össze. Például, amíg a gyermekben nem alakul ki az, hogy nem csak az létezik, amit látok, addig félelmet fog kelteni benne, ha éppen nem látja anyukáját. Később, az absztrakt gondolkodás megjelenésével a gyermek már el tudja képzelni, hogy anyukája akkor is létezik, amikor szemeivel éppen nem látja őt, ezért már nem jelent félelmet, ha anya máshol van.

A félelmek formái, eredete megbeszélése után, a félelmek feloldásának lehetőségeiről beszélgettünk. Fontos, hogy a szülő vegye komolyan gyermeke félelmeit (még ha felnőttként nehéz is elhinni, hogy az a dolog miért olyan félelmetes), fogadja be ezeket a félelmeket, hiszen ha a félelem megosztható, kevésbé lesz oly intenzív a kisgyermek számára. Segítség lehet, ha a gyermekkel beszélgetünk a félelem tárgyáról, ha a félelmet mint érzelmi reakciót racionalizáljuk, tehát észérvekkel ütköztetjük az érzelmi reakciót. A gyermekkori félelmek alakulásában nagy szerepe van a szülői félelmeknek – szülőként érdemes e téren is önvizsgálatot tartanunk – erőteljesen szorongó szülő nevelési attitűdje félelem felé terelgeti a gyermeket.

A Családi Kör beszélgetésekben nyári szünet következik, azonban szeptembertől további témákkal várjuk Önöket havonta egyszer közös gondolkodásra, beszélgetésre.

Témaötleteiket, javaslataikat várjuk a következő e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Következő események